DİNLERİN EVRİMİNE REDDİYE

En Eski İnanç/Din Hakkındaki Çalışmalar 1 - Wilhelm Schmidt'in Çalışmaları




















İpuwer Papirüsü  ve  Kızıl Deniz'de yapılmış  olan  çalışmalar  tanıtılmıştır. İlgili sayfa  için  tıklayınız.









Baş Örtüsünün Kökeni Hakkındaki  İddianın  Temelsizliği



Muazzez İlmiye Çığ hanımın başörtüsü hakkındaki iddiaları çoğu kişinin malumudur. Bu iddiayı boşa çıkaran detaylı bir analizi, Sümerolog Prof. Sebahattin Bayram beyin, 2019 tarihli bir makalesinde buluyoruz. Makale için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:




Kur'an da İsmi Geçen Talut’un Kral Oluşu Hakkında Muhtemel Bir Arkeolojik Bulgu: Tell Qeiyafa Ostrakonu

Kudüs’ün batısında yer alan ve Kudüs’ün merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta olan Khirbet Qeiyafa isimli arkeolojik bölgede yapılan kazılar Eski Ahit'te ismi Shaaraim olarak geçen kentin bulunmasını sağlamış gibi görünüyor. Kentin kendisinde bulunan özelliklerle birlikte birde yazıt bulunmuş oldu ki bu yazıt, Talut’un kral olmasıyla ilişkiliymiş gibi görünüyor....





“Davud Hanedanlığı”ndan Bahseden Yazıt : Tell Dan Yazıtı

Tel Dan yazıtı veya “Davut Hanedanlığı” yazıtı, 1993 yılında İsrailli arkeolog Avraham Biran tarafından yönetilen bir kazıda, Filistin’in kuzeyindeki Tel Dan bölgesinde keşfedildi. Bölge  Kudüs’e yaklaşık  160 km mesafededir. Keşfedilen  dikilitaş’ın üzerine  kazınmış olan metin “Davud Hanedanlığı”(House of David/ bytdwd) ifadesini  içermektedir.

Kırık ve parça parça olan  yazıt, bir Arami kralının iki güney komşusuna karşı kazandığı zaferi anıyor: "İsrail kralı" ve "Davut Evi'nin kralı". 

Düzgün Aramice karakterlerle yazılmış, özenle kazınmış metinde, Arami kralı, tanrı kabul  edilen  Hadad'ın ilahi rehberliği altında, her iki kral hasmını da öldürmesiyle övünüyor ve  zaferinin büyüklüğünü  tasvir  edebilmek  için hasımlarının  emrinde  iki  bin  savaş  arabası  ve iki bin  süvari  olduğunu  ifade  ediyor.  Wikipedia ‘nın  ilgili  makalesinde  şöyle  deniyor:   ...............

Devamı  için  tıklayınız


Mesha Yazıtı: Yahweh, İsrail Kralı ve Davud Hanedanlığı[BT *WD (Beth Dawid)] İfadelerinin Geçtiği Yazıt



Paris’te Louvre Müzesinde bulunan  Mesha  Yazıtı, İncil arkeolojisi  açısından değerli  görünmektedir.

Wikipedia ‘nın  “Mesha Stele” başlıklı  makalesinin giriş  bölümünde şunlar  ifade  edilmiştir:

“Moab Taşı olarak da bilinen Mesha Stel, Moab Kralı Mesha  adına dikilmiş bir  steldir. Önemli bir Kenan yazıtı içermekte ve  MÖ 840 civarına  tarihlenmiştir.( Moab krallığı,  günümüzün  Ürdün  topraklarında  kurulmuştu). Mesha, Moab tanrısı Chemosh'un halkına nasıl öfkelendiğini ve onların İsrail Krallığı'na boyun eğdirilmesine nasıl izin verdiğini anlatır, ancak sonunda Chemosh geri döner ve Mesha'ya İsrail'in boyunduruğundan kurtulması ve Moab topraklarını geri alması için yardım eder. Ayrıca Mesha, (yaptırmış olduğu) birçok inşaat projesini de anlatıyor.[1] Fenike alfabesinin bir çeşidiyle yazılmıştır ve Paleo-İbrani alfabesiyle yakından ilişkilidir.[2][3]”

Wikipedia’nın  makalesinde ki  bir  başka kritik  bölüm şöyle:

Devamı  için  tıklayınız





Hz. İsa ile Horus'un hikayeleri Benzer mi (HAYIR)




                               Hint Metinlerindeki Son Peygamber


Sanskritçe konusunda uzman olan Dr. Ved Prakash Upadhyai'nin çok önemli bir iddiası var ve eğer haklıysa, çok önemli bir eser ortaya koymuş durumda. Hinduizmin kutsal kitaplarında anlatılan "Son Kalki Avthar" ın özelliklerinin büyük ölçüde Hz. Muhammed (a.s) 'a uyduğunu söylüyor. Hint dinindeki "Avthar" kavramınında bizdeki peygamber kavramıyla ne derece uyumlu olduğunu dahası Kur'an ile Hint dinin kitapları arasındaki benzerlikleri ve Hint dinindeki Tanrı inancı ile İslam arasındaki ortak yönleri ortaya koyuyor.  Onun   kitabı üzerinde çalışmak niyetindeyim. Elden geldiğince kaynaklarına inip kontrol etmek ve dahası Hint tarihini araştırarak söylediklerinin tarihi arka planla ne derece uyumlu olduğunu anlamaya çalışmak niyetindeyim. Şimdilik kitabının önemli bir parçasını çevirmiş bulunuyorum. Maalesef çalışmaya ara vermiş durumdayım fakat yinede çevirmiş olduğum kısmı sizlerle paylaşmak istedim. Dr. Ved Prakash gayet gerçekçi ve dürüst bir anlatım ortaya koymuş gibi geldi bana. Daha fazla  araştırdıktan sonra ortaya konmuş olan parlak tablo hakkında daha rahat konuşacağımı umuyorum. Burada parlak bir delil elde etmiş olduğumuzdan ümitliyim. Bu kısa çeviriyi okumanızı şiddetle tavsiye ederim. 





Kur'an'ın Üstünlüğü Serisi

KUR'AN DA NİÇİN FİRAVUN YERİNE MELİK KELİMESİ KULLANILMIŞTIR? 

(KUR'AN'IN TARİHE IŞIK TUTMASI -1- )




Devamı gelecek inşaAllah.


2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Düzelttiğimi sanıyorum. Sorun varsa lütfen yeniden bildirin.

      Sil