4 Eylül 2022 Pazar

Firavunun Altından Bilezikleri ve İlgili Ayet

 


Konumuz  firavundan  bahseden bir  ayet  ile  arkeolojik  verilerin  uyumudur.

Önce  ayet  mealine  bakalım:

Zuhruf suresi mealinden:

Firavun kavmine seslenerek şöyle dedi: “Ey milletim! Mısır’ın mülkiyeti benim değil mi? Şu ırmaklar ayaklarımın altında akmıyor mu? Bunları görmüyor musunuz? Ayrıca ben bu değersiz, neredeyse söylediğini anlatmaktan âciz adamdan daha iyi değil miyim? (O bir peygamber ise) kendisine altın bilezikler indirilse yahut dizi dizi melekler onunla birlikte gelseler ya!” ﴾51-53﴿

Aşağıdaki resimde IV. Thutmose döneminde üst düzey bir hazine memuru olan Sobekhotep'in mezarından bir sahne gösteriliyor. Afrikalılar altın bilezikler ve kaba külçeler getiriyorlar.



Kaynak: https://www.islamic-awareness.org/quran/contrad/external/dirham?fbclid=IwAR1rBwdsDyll7vN-wUj1P_w24xkjdp45ygzysbKmwTinAbBc-LR6SEFm3m4   

Ayetten anladığım: Firavun mucizeler görmüş olan halkını doğru yoldan alıkoymak için ilahi yardımın Musa ile değil kendisiyle birlikte olduğunu söylemeye çalışıyor. 2 şey söylüyor ki bunlardan biriyle kendisinde olanı kastediyor diye düşünüyorum. Görünür halde dizi dizi melekler talep ediyor ki, bu iki tarafta da görünmüyor ama altından bilezikler konusunda düşünürsek, muhtemelen kendisi çokça altın bilezik sahibi olan bir kimsedir. Her ne kadar gökten indirilmiş bilezikler olmasalar da...

Antik Mısır' da ve Antik Mezopotamya' da değerli metaller halka haline getirilerek ticaret için para eş değeri olarak kullanılıyorlardı.

Aşağıdaki  duvar  resmi  3. Amunhotep  zamanında  görev  yaptıkları  düşünülen 2 memurun mezarında bulunmuştur:

 









Kaynak: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Craftsmen,_Tomb_of_Nebamun_and_Ipuky_MET_DT10888.jpg

 Bu  görsel  hakkında daha  fazla  bilgi  edinmek  için  Dr. Shelby Justl’ın  Youtube‘da ki videosunu  izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=6UfoNwHTurM

Dr.  Justl videosunda  aşağıdaki görseli de  sunuyor.    MÖ 1450  civarında  vezirlik  yapmış  olan Rekhmire’ın  mezarında  bulunan  duvar  resmi  bize  bir  Amun  tapınağının hazinesini  gösteriyor.  Dr.  Justl  resimde  gösterilenlerin  bir  bölümünün  yarı  değerli  taşlar  olduğunu söylüyor. Testiler yağ veya  şarap  içeriyor  olabilir.  Konumuz  açısından  önemli  olan kısım  halkaların  dizildiği  kısımdır.  Dr. Justl’da  bunların  altın  halkalar  olduğunu  videoda  ifade  ediyor.



 

Aşağıdaki resimler  ise  “The Life of  Rekhmire”  kitabından :





Kaynak: https://www.meretsegerbooks.com/gallery/149/tt100-rekhmire

 

Altını  halkalar  haline  getirerek  ticarette kullanmak  çok  eski  bir  uygulamadır.  Öyle ki  Sümerlerin  başlattığı düşünülüyor. Hürriyet  gazetesinin haberine göre:

Liman Tepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, para biriminin 5 bin yıl önce Sümerler tarafından icat edildiğini, Lidyalıların ise daha sonraki dönemde para üzerine baskı yaparak sikke ürettiğini bildirdi.”

Beş bin yıl önce bölgede yaşanan ekonomik gelişmeye dikkati çeken ve paranın ortaya çıkışına ilişkin açıklamalarda bulunan Erkanal, şunları kaydetti:

"5 bin sene önceki ekonomik gelişme, ürün fazlası ürünlerin ticareti sonucu büyük boyutlu 'kış sarayı' gibi yapıları ortaya çıkardı ve ilk kez para kullanımını doğurdu. İlk kullanılan para maddeleri 
Altın, gümüş ve diğer madenlerden yapılmış olan halkalardı. Bunlar gelişerek aynı madenlerden külçelere dönüştü. Sonuçta, bu ilk kullanılan para birimi Sümerler'in 5 bin yıl önceki icadıydı. Lidyalılar döneminde ise paranın üzerine baskı yapılarak sikkeler üretildi."

 



Kaynak:https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/parayi-sumerler-icat-etti-25547999?fbclid=IwAR3gu3beF4YDE9VKvsiiiCzwfwlAuPI_Xr7sjS1jzDypJI_M91HBC7qcf6Q

 


Sonuç  olarak  ayette,  altından  bilezikleri, ilahi  yardımın    delili  olarak  sayan  bir  firavun  görüyoruz. Arkeolojik  veriler de firavunların  hazinelerinin  önemli  bir  bölümünü  altından  bileziklerin  oluşturduğunu  ve dönemin  ticaretinde  para eş  değeri  olarak kullanıldıklarını  göstermektedir. Şu  halde Kur'an'ın, binlerce  yıl  öncesini doğru şekilde  tasvir  ettiğini  görmekteyiz. 

 

 

 

 

 

 

 

                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder