Nasıl Taşıdılar Serisi

 Antik insanlar çok ağır blokları nasıl kaldırdı?

Bu sorunun cevabını birkaç adet kısa videoda kademeli olarak vermeyi planlıyorum. bu videoda birkaç tonluk yüklerin antik teknoloji ile nasıl kaldırılabileceğini işleyeceğiz ama bu serinin sonunda, devasa triliton taşlarının bile nasıl yerleştirildiğini açıklamayı yada Büyük Giza Piramidi'nin 70 tonluk granit bloklarının nasıl kaldırılmış olabileceğinin dahi cevabını vermeyi planlıyorum.


BÖLÜM - 1 - ROMALILARIN VİNÇLERİ



İlk videomuzda Romalıların kullanmış olduğu ve ortaçağ Avrupasında da kullanılmış olan insan gücüyle çalışan vinçleri işleyeceğiz. Arkeolojik kanıtlarıyla birlikte tanıtılan Roma vinçleri birkaç tonluk yükleri kaldırabiliyor ve Romalıların yüksek yapıların üst kısımlarına büyük bloklar, heykeller vb. yerleştirmesini sağlıyordu. Özellikle birden fazla vinç biraraya getirilerek kullanıldığında çok ağır yükleri yukarılara taşımaları mümkün hale geliyordu. Detaylı bilgi videoda:


BÖLÜM - 2 - STONEHENGE ve KALDIRAÇLAR

Bu videoda Stonehenge 'in inşası için sıradışı bir fikir tanıtılıyor ve bu fikir için yapılan denemeler gösteriliyor. Kaldıraçlara dayalı bu fikir Stonehenge için en iyi çözüm değil ve 4. bölümde kaldıraçları daha etkin şekilde kullanmanın yollarıda tanıtıldı ama bu bölümde işlenen sıradışı fikrin bilinmesinde fayda olduğunu umuyorum. İzlemeden geçemeyin derim.





Bölüm - 3 - Odundan Silindirler (Wooden Roller) Tekniği 




Aşağıdaki  videomuzun konusu Wooden  Roller  teorisidir. 

Wooden Roller(Odundan silindirler) teorisi eski insanların megalitik taş bloklarını nasıl taşıdığını açıklamak için çok makul bir teoridir ve üstelik Endonezya ile Hindistan'ın bazı bölgelerinde, bazı yerli kabilelerce kullanılmakta olduğu günümüze çok yakın tarihlerde kayda geçirilmiş olup bazı taşıma törenleri kamera ile de kayda alınmıştır. Endonezyalıların onlarca tonluk bloğu makine yada hayvan gücü kullanmadan nasıl taşıdıklarını bu videoda bulabilirsiniz. Ayrıca burada gösterilen tekniğin Paskalya adasında yada Pumapunku'da kullanılamıyacağını iddia eden Antik Uzaylılar programına da cevaplar verilmiştir.



Bölüm - 4 - Tek Başına 15 Ton Taşıyabilen Adam(Makinesiz, Vinçsiz): Wally Wallington 


Bay Wally Wallington arka bahçesine kendi Stonehenge ‘ini inşa etmiş bir kişi. Üstelik tek başına ve ilk çağın imkanlarını kullanarak. Bay Wallington 90 lı yıllarda bunu başardığı zaman çalışmaları kaydedilmiş ve piyasaya sürülmüş. Maalesef onun video kaseti benim elimde yok. Youtube da bulduğum bazı kısa videolarına ilaveten onun teknikleri hakkında bilgi veren bir iki yazı da bulmuş oldum. Yazıda anlatılan tekniği bilgisayarda modelleyerek gösterimini yaptım.

Hiç bir modern teknoloji olmadan sadece taşlar, kaldıraçlar ve karşı ağırlık kullanarak tek bir insanın nasılda tonlarca yükle oynayabileceğini bilmek ve izlemek isteyeceğinizi umuyorum.




Yeni  bölümler  hazırlandıkça bu sayfaya   eklenmesi  planlanmıştır. 

Ayrıca  konuyla  ilgili  değerli bilgiler  sunan  bir  yüksek  lisans  tezini de  paylaşmakta  fayda  görüyorum.

Yunan ve Roma Yapı Teknikleri

Academia.com  da  yayınlanan bu  tezin  giriş  bölümünde şu  açıklamalar  yapılmaktadır:

Bu çalışma kapsamında, Antik Dönem'de kullanılan yapı malzemeleri, işçilik ve yardımcı araç gereç ile yapı tipi ve tekniklerinin ana hatlarıyla incelenmesi amaçlanmıştır.
Bibliyografya çalışması sonucunda, bu kapsam çerçevesinde yayınlanmış olan kaynaklar taranmış ve antik kaynaklarla karşılaştırmalar yapılmıştır. İzlenen bu ana yöntemin yanı sıra, antik yerleşimlerde yapılan gözlemler çalışmanın tamamlanmasına katkı sağlayan diğer bir unsur olmuştur.
Antik Yunan ve Roma Uygarlıkları olmak üzere iki ana bölümde incelenmiş olan yapı teknikleri kendi içlerinde alt bölümlere ayrılmıştır.
Yunan Uygarlığı bölümünde başlıca hammadde olan taşın ocaklardan elde edilişi, taşınması, işlenmesi ele alınmış; diğer yapı malzemeleri ve bağlayıcılara değinilmiş ve sonrasında tüm bunların yapıya dahil olma süreçleri ve bu süreçte kullanılan teknikler detaylandırılmıştır.
Roma Uygarlığı bölümünde yine aynı yol izlenmiş, Yunan Uygarlığı'nda kullanılan yöntemlere değinilmiş, ayrıca özellikle yeni olan mimari ve teknik gelişmeler üzerinde durulmuştur.
Özellikle duvarlar olmak üzere, büyük bölümü tapınak ve diğer yapıların öğeleri üzerinden yürütülen bu çalışmada, diğer kamusal gereksinimler olan su temini ve yol yapıları da ele alınmış, Yunan ve Roma Dönemleri'nde ayrı alt başlıklar halinde
incelenmiştir.
Kullanılan yöntemlerin yanı sıra, vazgeçilmez unsurlar olan yapı araç gereçleri de örneklendirme ve gerektiğinde resimlerle desteklenmiştir.
Yunan ve Roma Uygarlığı başlıkları altında irdelenen bu iki ana bölüm, o dönemlerde çalışmış olan bazı önemli mimarlar ve yaptıkları eserlerin incelenmesiyle son bulmaktadır.
Çalışma kapsamının büyüklüğü dolayısıyla işlenen konu başlıklarında da aşırı detaya inilememiş, bazı bölümler daha çok bir önbilgi niteliğinde aktarılmıştır.
Değinilen ve değinilemeyen her malzeme, her işçilik (ahşap işçiliği gibi) veya yöntem ayrı bir çalışma konusu olma niteliğindedir.


Makaleden alıntılanan iki  resim:










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder