26 Haziran 2020 Cuma

Anunnakilerin Çarpıtılmasına Akademik Kaynaklar Üzerinden Bir Cevap

Bu  blogda  yayınlamış  olduğum yazıların bazıları,   saygın  Sümeroloji  kaynaklarının sunduğu bilgilerin,  Zecharia  Sitchin' in  Anunnakiler  hakkındaki  tezleriyle çatıştığını göstermek  amaçlı idi. Oxford  Üniversitesinin  Online Sümer Metinleri Kütüphanesi(ETCSL) , Chicago Üniversitesinin Devasa çalışması  olan CAD ve başka akademik  kaynakların halka  açık olarak  sunduğu  geniş bilgi  kümesinden yararlanarak etkili örnekler  sunmaya çalışmıştım.  Kanal Atlantis isimli Youtube  kanalı,  bu blogdaki yazılardan yararlanarak Anunnakiler   hakkındaki  çarpıtmalara  cevap  veren bir  video  ortaya koymuştur. Video  içerisinde  kaynaklar açıkça  belirtilerek  etkili  bir  sunum  yapılmıştır. Okumaktan çok  dinlemeyi ve  izlemeyi sevenler  için çok güzel bir  eser olmuş.  Kendilerine müteşekkirim ve izledikten sonra  eğer  beğenirseniz  paylaşarak bilgi  kirliliğini  engelleme mücadelemize  destek  olmanızı  rica  ediyorum. 

Hatalar ve Eleştirilerim

Videoda birkaç basit hata bulunmaktadır. Bunları belirtmem gerektiğini düşünüyorum. Sümerlerin MÖ 2000 ler civarı bağımsızlığını kaybettiği söylenmiş fakat MÖ 2300 ler civarında bağımsızlıklarını kaybediyorlar. Yaklaşık 150 yıl kadar Akad işgali altında yaşadıktan sonra Akadlar çökerken Sümer şehirleri Gutilerin işgali altına giriyor. Bir süre sonra yeni bir Sümer devleti kuruluyor(Üçüncü Ur Hanedanlığı) ve genişleyip birkaç nesil kadar hüküm sürüyor. Mö 2000 civarında ise Sümerler kesin olarak tarih sahnesinden siliniyor ve Eski Babil dönemi başlıyor. Videoda dikkat çekilen metinde Gutilerin baltasından ve şehir duvarlarını aşmak için kullandıkları koçbaşlarından bile bahsedilmiştir. Bu kısımda ufak bir hata ile bilgi aktarımı olsa da video da sorulan soru ve temel mesaj kesinlikle yerindedir. Zecharia Sitchin ve takipçilerinin zannettiği gibi eğer Sümerlerin başında uzayda seyahat eden ve tapınılan süper bilgeler varsa ve ellerinde nükleer silahlar mevcutsa nasıl oluyor da Sümer torakları yazıyı bile icat edememiş Akadlar ve eli baltalı Gutiler tarafından işgal edilebiliyor? Özellikle de videoda bahsedilen metinde Gutilerin harap ettiği Unug şehri için Oxford üniversitesinin çevirisinde, "Anuna tanrıların şehri" deniyor. Eli baltalı Gutiler uzaylı şehrini harap ettiğini düşünmek pek mantıklı değil. Hiç bir Babil metni de hiç bir Sümer şehrinin Nükleer bir felaketle ortadan kalktığını yazmıyor. (Sümeden sonra Mezopotamyaya hakim olan kavim Babillilerdir. Hatta Sümer dinini sürdürmüşlerdir.) Videonun nephilimden bahseden bölümünde de bir dil sürçmesi yapılmış. Naphal kelimesi düşmek anlamındadır. Videoda düşünmek olarak telaffuz edilmiş. Burada ifade edilenlerin dışında herhangi bir hata olduğundan şüphe ederseniz lütfen verilen kaynağı bizzat kendiniz kontrol ediniz. "Bize güvenin" demiyoruz. Akademik kaynakları bizzat kendiniz inceleyin ve Zecharia Sitchin in tümüyle zıttına şeyler anlattıklarını kendiniz görün istiyoruz.

Eleştiri olarak pek fazla bir şey yazmak istemiyorum. Çünkü Anunnaki konusu gerçekten de oldukça dallanıp budaklanan geniş bir konu ve 30 dakikalık bir video ne derece iyi olursa olsun, yinede bir şeylerin eksik kalacağını düşünüyorum. Şu halde yapılan icraatın asaletini takdir etmekle yetinmek istiyorum ama bir noktayı belirtmenin özellikle faydalı olacağına inanıyorum. Niçin akademisyenlerin önümüze koyduğu bilgi kümesinin sitchin'in çevirilerine ve tezlerine tercih etmemiz gerektiğini anlatan kısımda "lexical list" olarak isimlendirilen sözlük özelliğindeki tabletlere daha geniş bir yer verilmeliydi. Antik Mezopotamyalı katiplerin günümüze kalan bazı tabletleri sözlük olarak hazırlanmıştır. Hangi sümerce kelimenin hangi Akadça kelimeye karşılık geldiğini göstermektedirler. Akademik dünya doğal olarak çalışmalarının merkezine bunları alırken Zecharia Sitchin in çevirilerinde ise bazı kritik kelimelerin "lexical list" denen sözlük tabletlerle çeliştiği görülmektedir. Bu durum Niçin akademik dünyanın çevirilerinin niçin Sitchin'e tercih edilmesi gerektiğini izah ederken bence temel argümandır. Çünkü Antik Mezopotamyalılar kendi sözlüklerini yamışken bundan üstün bir kanıt olacağını sanmıyorum ve bununla çelişenin iddiaları doğal olarak geçersiz sayılmalıdır. bu sözlük tabletler hakkında bilgi edinmek için arama motorlarında "lexical list" yazabilirsiniz. Zecharia Sitchin'in lexical list" ile çeliştiği bazı örnekleri görmek içinde bu blogdaki "Sitchin ve Takipçilerinin Yanılgıları" başlıklı yazının " Sümer Metinlerinde Uzay Araçları yada  Roketler Var mı?" isimli alt  başlığını  okuyabilirsiniz. https://antikyalanlar.blogspot.com/p/madde-madde-sitchinin-ve-takipcilerinin.html

Çoğu youtuberın anunnaki çarpıtmalarından para kazanmaya çalıştığı bir zamanda elini taşın altına koyarak gelecek haksız eleştirileri ve hakaretleride göze alıp doğruyu savunmaya çalıştıkları ve Youtube standartlarında uzun sayılabilecek bir videoya imza attıkları için Kanal Atlantis'i takdir ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder