20 Kasım 2021 Cumartesi

Yunan ve Roma Yapı Teknikleri

Konuyla  ilgili  değerli bilgiler  sunan  bir  yüksek  lisans  tezini   paylaşmak istedim. Academia.com  da  yayınlanan bu  tezin  "giriş"  bölümünde şu  açıklamalar  yapılmaktadır:

Bu çalışma kapsamında, Antik Dönem'de kullanılan yapı malzemeleri, işçilik ve yardımcı araç gereç ile yapı tipi ve tekniklerinin ana hatlarıyla incelenmesi amaçlanmıştır.
Bibliyografya çalışması sonucunda, bu kapsam çerçevesinde yayınlanmış olan kaynaklar taranmış ve antik kaynaklarla karşılaştırmalar yapılmıştır. İzlenen bu ana yöntemin yanı sıra, antik yerleşimlerde yapılan gözlemler çalışmanın tamamlanmasına katkı sağlayan diğer bir unsur olmuştur.
Antik Yunan ve Roma Uygarlıkları olmak üzere iki ana bölümde incelenmiş olan yapı teknikleri kendi içlerinde alt bölümlere ayrılmıştır.
Yunan Uygarlığı bölümünde başlıca hammadde olan taşın ocaklardan elde edilişi, taşınması, işlenmesi ele alınmış; diğer yapı malzemeleri ve bağlayıcılara değinilmiş ve sonrasında tüm bunların yapıya dahil olma süreçleri ve bu süreçte kullanılan teknikler detaylandırılmıştır.

Roma Uygarlığı bölümünde yine aynı yol izlenmiş, Yunan Uygarlığı'nda kullanılan yöntemlere değinilmiş, ayrıca özellikle yeni olan mimari ve teknik gelişmeler üzerinde durulmuştur.
Özellikle duvarlar olmak üzere, büyük bölümü tapınak ve diğer yapıların öğeleri üzerinden yürütülen bu çalışmada, diğer kamusal gereksinimler olan su temini ve yol yapıları da ele alınmış, Yunan ve Roma Dönemleri'nde ayrı alt başlıklar halinde
incelenmiştir.
Kullanılan yöntemlerin yanı sıra, vazgeçilmez unsurlar olan yapı araç gereçleri de örneklendirme ve gerektiğinde resimlerle desteklenmiştir.
Yunan ve Roma Uygarlığı başlıkları altında irdelenen bu iki ana bölüm, o dönemlerde çalışmış olan bazı önemli mimarlar ve yaptıkları eserlerin incelenmesiyle son bulmaktadır.
Çalışma kapsamının büyüklüğü dolayısıyla işlenen konu başlıklarında da aşırı detaya inilememiş, bazı bölümler daha çok bir önbilgi niteliğinde aktarılmıştır.
Değinilen ve değinilemeyen her malzeme, her işçilik (ahşap işçiliği gibi) veya yöntem ayrı bir çalışma konusu olma niteliğindedir.


Makaleden alıntılanan iki  resim:





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder