17 Ağustos 2019 Cumartesi

İki Güneş ve Kara Gezegen İddiaları Hakkında:

Not: Bu yazı maalesef henüz tamamlanmamış olsa da konuyu araştırmak isteyenlere yardımcı olması ümidiyle şimdiden paylaşılmıştır.

Nibiru hakkında Sitchin'in takipçilerinin kullanmaya çalıştıkları bir argüman "iki güneş" iddiasıdır. İnternette yer alan çok sayıdaki görselde sanki ikinci bir güneş objektiflere yakalanmış gibi görünüyor.   "Nasa bizden ikinci bir güneş olduğunu gizliyor" yada görünen ikinci nesnenin Nibiru gezegeni olduğu şeklinde veya başka şekillerde yorumlanarak bu görseller servis ediliyor. Aşağıdaki video internetteki tüm görselleri çürütüp atıyor diyemem ancak niçin tüm o görsellere temkinle yaklaşılması gerektiğini ortaya koyuyor:


https://www.youtube.com/watch?v=vFfJh9CnI3c

                                      


Çoğu iki güneş iddiası başlığı altında sunulan görselde, her iki güneşte birbirine yakın oluyor ve genelde biri diğerinden belirgin şekilde küçük oluyor.  İşte yukarıdaki videoda da hiç bir bilgisayar müdahalesi olmadan mercek oyunlarıyla bu şekilde göstermenin nasıl mümkün olduğu izah edilmiş oldu.  Dünya'nın farklı yerlerinde iki güneş iddialı çekimler internete yükleniyor ve aşağıdaki video bunlardan bir tanesinin nasıl da sahte olduğunu ve büyük olasılıkla hazırlanışında  yukarıdaki tekniğin kullanılmış olduğunu ortaya koyuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=HbJ3TnQpzqM

                                             


Özellikle birbirine yakın ve biri diğerinden ziyadesiyle küçük iki güneş görseline rastlarsam benim aklıma yukarıda gösterdiğim ifşa videoları gelir.  Aşağıda ise birbirine uzak güneş görüntülerinin olduğu bir "iki güneş" görseli mevcut.


https://debunkingdoomsday.quora.com/Debunked-This-is-a-photograph-of-two-suns  adresinden aldığım bu görselin açıklaması da yine aynı sayfada verilmiş.  Bu görseldeki 'ikinci Güneş'  yüksek yapılı ve cephesi camla kaplı olan bir binanın camından bize ulaşan yansımadan ibaret. Aşağıda daha net görülüyor:



Yani demek istediğim şey bazı zekice mercek ve yansıma olayları kullanılarak herhangi bir bilgisayar müdahalesi olmayan bunlar gibi "iki güneş" örnekleri üretilebilir.
https://www.metabunk.org/debunked-two-suns-weird-sun-or-two-12th-may-2012-uk.t580/  adresinde
iki adet youtube videosu veriliyor ve altında da çürütmesi yapılıyor. Bende aynı şekilde videoları paylaşıyorum:








                                         

Bu videolarda ilginç olan şey kameranın hareketine göre yeri değişen ve yansıma olduğu bariz belli olan bir üçüncü güneşinde olmasıdır.  İkinci güneş ise kameranın yönü değiştirirlirken büyük güneşe göre olan  konumunu korumakta ve gerçekmiş hissi vermektedir. Gerçi tümüyle büyük güneşe entegre olması aynı zamanda sahte olduğuna da işarettir. Eğer birinci görseli dikkatli şekilde  izlemişseniz bir açık yakalamış olabilirsiniz:  İkinci güneş, birinci(büyük) güneşle birlikte hareket edip bulutun arkasına geçerken,  ikinci güneş henüz bulut arkasına geçmemiş olduğu halde  birinci güneşin geçmesiyle birlikte parlaklığını belirgin şekilde yitirmiş oluyor. buda onun gerçek değil bir yansıma olduğuna işaret ediyor.  Yukarıda linkini verdiğim sayfada aşağıdaki görsel üzerinden mesele şöyle açıklanıyor:

"Görüntü hareket etmiyor çünkü kamera merceğinin aksine güneş gözlüğü ışığı eğmiyor, böylece açılar tutarlı kalıyor. Böylece gerçek görüntüye göre aynı konumda kalır."


Buraya kadar verdiğimiz örneklerin internetteki tüm görselleri açıklayabileceğini iddia etmiyorum ancak şu ana kadar söylemediğimiz bir faktör daha var: Atmosferin bizzat kendisi de mercek etkisi yapıp bazı görsel illüzyonlara sebebiyet verebiliyor. Bunun çarpıcı örnekleri var.

İTÜ'nin Web sitesinin  bir sayfasında(https://web.itu.edu.tr/~kkocak/optik.htm)  aşağıdaki görsel ve bilgiler veriliyor:


"Şekil 4’den de görüldüğü gibi, Yıldız ışığı daha yoğun bir ortama girdiği için, kırılan ışık normale yaklaşmaktadır. Kırılmış yıldız ışığı gözlerimize ulaştığında, yıldızı gerçek konumundan daha yüksek bir noktadaymış gibi görürüz. Çünkü gözlerimiz ışığın bükülmesini algılayamaz. Dolayısı ile ışığı belli bir doğrultudan geliyormuş gibi algıladığımız için , yıldızı da o doğrultu üzerinde görürüz. Gece ufka yakın belli bir yıldızın göründüğü konumu dikkate alalım. Yıldızın gerçek konumu, görünen konumundan yaklaşık 0.5o daha aşağıdadır, (Tablo 2)." 

Tablo 2:  Deniz seviyesinde atmosferik kırılma miktarları (60'=1o)


Ufuktan Olan Yükseklik
(Derece Olarak)
Kırılma Miktarı
(Dakika Olarak)
0o
35.0
5o
10.0
20o
2.6
40o
1.2
60o
0.6
90o
0.0

" Işığın atmosferde uğradığı kırılma bazı ilginç sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin, Atmosfer, gün doğarken ya da batarken ( ay için de geçerlidir) gelen ışınların derece derece bükülmesine neden olur. Güneşin (ya da ayın) alt kısmından gelen ışık ışınları, üst kısmından gelen ışık ışınlarına göre daha fazla bükülürler. Bu durum güneşin bir elips şeklinde (yassılaşmış) gibi görünmesine neden olur. Işığın kırılması ufukta en fazla olduğu için, güneş ve ayın görünen konumları gerçek konumlarından daha yüksektir. Dolayısı ile güneş ve ay yaklaşık iki dakika erken doğar ve bu süre kadar da geç batar. Eğer atmosfer olmasaydı güneş ve ayın doğuş ve batışını gerçek zamanda izleyebilecektik."


Yani aslında atmosferin kendisi de büyük bir mercek gibi işlev görmekte ve gök cisimlerinin gerçek konumlarına değil görüntülerinin oluştuğu konuma bakmaktayız. Her ne kadar atmosfer bir mercek gibi işlev görse de bu bilgi Güneş'in  görüntüsünün nasıl çift hale gelebileceğini açıklamak için yeterli değil. Aynı makalenin devamında şu bilgiler veriliyor:
 Çapı yaklaşık 30  μm’den büyük olan plaka şeklindeki hegzagonal buz kristalleri bu büyüklüğe ulaştıklarında yavaş ve yatay bir konumda düşme eğilimi gösterirler. Bu durumda her bir buz kristali küçük birer prizma gibi davranarak ışığın kırılmasına ve dağılmasına neden olurlar.



Şekil 8.

Eğer güneş ufka yakın bir konumda ise gözlemci ve buz kristalleri aynı yatay düzlemde bulunurlar. Böyle bir durumda gözlemci, güneşin her iki tarafında dışa doğru incelen, parlak renklerden oluşmuş bir ışık demeti görür. Bu optik oluşum parhelia (sundog) olarak adlandırılır. Parheliada güneşe yakın renk (en az bükülen) kırmızı; uzak olan renk ise (daha fazla bükülen) mavidir, (Şekil 8).

Yukarıdaki Parhelia(sundog) hakkında verilen bilgileri, internetteki iki güneş videolarını açıklamak için kullanan kısa bir video youtubeda mevcut . Video dili Hintçe olsa da oldukça kısa ve videonun sonlarında gökyüzündeki parhelia lardan birisi gösterilmeden diğer parhelia belli bir çekim açısıyla nasıl ikinci bir güneşmiş gibi gösterilebilir onu bize göstermiş oluyor.  Bahsettiğim video:


                                            


Hem bazı mercek ve optik hileleri ile bir takım illüzyonlar hazırlanabileceğini hemde Atmosferin bizzat kendisinin bazı görsel illüzyonlara sebebiyet verebileceğini görmüş olduk. yinede tüm bunlarla açıklanamıyacak videolar olabilir.  Fakat yukarıdakileri biliyor olmak daha temkinli yaklaşmanıza ve dahice hazırlanmış bir illüzyonla karşı karşıya olma ihtimalini düşünmenize vesile olacaktır diye umuyorum.

Belki de herşeyden önce şunu kendimize sormalıyız: İkinci bir güneş varsa ve çıplak gözle görünebiliyorsa bu durum yanlızca belli yerlerde mi yoksa o gün itibariyle Dünyanın her yerinde mi gözlenmiş olmalıdır? (Ya da Küreselliği hesaba katıp  Dünya'nın büyük bir bölümü diyelim)


Konuyu enine boyuna ele alan ve burada sunulmamış  veri vede argümanları içeren yaklaşık 50 dk.lık bir belgeseli sizlerle paylaşmak istiyorum. Maalesef İngilizce ve kısıtlı çalışma sürem içinde henüz çevirmeye muvaffak olamadım:

https://www.youtube.com/watch?v=2cdNjZYbumM




Nibiru'yu savunan insanların bir başka iddiası da "Black Star" kavramı üzerine. Bu kavramın yanlış anlaşıldığını detaylarıyla anlatan bir yazı için:
https://www.quora.com/q/duzzmyeobxjljrpq/Debunked-End-of-world-from-Black-Star-on-November-19-2017-http-debunkingdoomsday-ryin-main-quora-com-Debunked-End
maalesef yine İngilizce ve belki sonradan hiç olmazsa kritik kısımlarını çeviririm diye umuyorum.

SİTCHİN VE TAKİPÇİLERİNİN YANILGILARI  başlıklı yazı için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder